Pages

Tuesday, September 20, 2011

Hukum Meletakan Gamba Bernyawa Di Rumah!

Hukumnya : HARAM!!!

untuk keterangan lanjut. sila klik di sini.

nampaknya aku perlu turunkan semua gamba yg ada kat dinding nih.
selama ni aku ingat gamba untuk pemujaan, haiwan atau perkara2 yang blh mendatangkan syirik. (ini pic masa aku pregnant dulu-4mths)

dulu jiran mak aku ada bgtau berkenaan gantung gamba di rumah. tp aku tak percaya sebab dia sekeluarga dr al-arkam mcm terpesong jugaklah kan. aku ingatkan mak aku pun terpedaya dgn percakapan jiran aku tuh. mmg 1 gamba pun mak aku tak gantungkan.

tapi kali nih berlaku di rumah aku pulak.
customer husb aku dtg beraya.. " maaf kalau sy menegur ya. x baik /  x bagus gantung gamba mcm nih ye iman. awk kan tau apa hukumnya"


aku pun terpinga-pinga lah masa tuh..

lepas jer org tuh balik, aku terus search internet berkenaan hukum hakam nih.
ya allah aku mmg terkejutlah!. rupanya aku nih mmg cetek ilmu bab2 agama mcm nih. nampak jer remeh tp berdosa ok kalau ko buat tak tau jer.

nampaknya.. bungkus lah biznes yg buat frame gamba tuh kan kalau semua nya tak boleh.

apa pun korang search jugak lah yer.
ini untuk peringkatan semua juga. mungking masing-masing terlepas pandang jugak kan.



** sesuatu kenyataan yang bertindih memang mengelirukan. Kita boleh menetapkan hati dan iman untuk diri kita berdasarkan pertimbangan dan keyakinan kita sendiri.


** Tak perlu keliru... tetapkan iman kepada Al-Quran & Hadis, insyaAllah kita selamat di dunia & akhirat.



14 comments:

  1. ouhhh..baru tahu, huhuhu nasib kat umah tak penah plak letak gambar..hihihi

    ReplyDelete
  2. huhuhu//leceh la cam ni..hahha...kene turun kan balik..umah sy ada satu je..tu pon baru plan nk tambah lg..

    ReplyDelete
  3. thanks 4 sharing.. pon adeniat nak gantung kat dinding tapi tak buat lagi jer. thanksssss

    ReplyDelete
  4. Btul kak mmg xbley... Ustaz sy kata bleh letak tp jgn lebih aras kpala kita.. Atas meja hiasan bleh... Hihihi... Xpe, ros pun blja dr kesilapan...
    Hihihi

    ReplyDelete
  5. emmm...nk tnya gak...
    kalo gambar mcm potret tu xleh jugak ek????

    ReplyDelete
  6. tapi baca betul2..kan kata gmbr dri kamera fotografi diharuskan sekadar sbgai kenangan...bukan dari lukisan....

    ReplyDelete
  7. hehe..nasib baik duk umah sewa..so x bole nak gantung gambo...

    ReplyDelete
  8. @♥ ROS ♥ tuh lah dgr pun separuh jer...tp x pastilah mcm mana kan.

    ReplyDelete
  9. @!k@

    http://senivisual2.blogspot.com/2009/08/hukum-melukis-dan-menggambar-dalam.html

    blh refer dekat link tuh yer.
    ;) sy pun x arif sgt.nwy tq.

    ReplyDelete
  10. @.:Mrs. Engineer:. x pastilah...
    x berani nak ckp kan. sebb bnyk sgt pendapat lah yani.

    ReplyDelete
  11. Anonymous : anda blh refer disini ya.
    http://zul878.multiply.com/journal/item/18

    (baca sehingga perenggan terakhir.tq) ;)

    ReplyDelete
  12. yong pon kena trunkan gmbr la pasni

    ReplyDelete