Pages

Sunday, July 31, 2011

milk booster!

baru nak try. ;) sebelum nih aku buat sendiri jer air longan nih.

resepi klik sini.

dan aku mkn supplement shaklee (alfalfa) ternyata mmg sgt membantu.

aku baca status dekat KIM ramai pulak mummy2 kat lua sana minum nih semua kata ok!
x payah susah2 nak rebus bagai. beli dan terus minum.

selain "supply on demand" kite perlu juga cari jln alternative yg lain yer x.
berkesan atau tidak itu belakang punya cerita ok.

1 tin cuma rm1.20 jer!!

sharing is caring ok!

Hotel Rembia, Melaka.

hotel rembia melaka!
rm 80/night.

ini kali pertama aku nampak hotel di mana x de sesapa jaga di kaunter..
pintu berkunci.!
customer yg nak check in kena tunggu berjam2 kat lua.
tekan loceng..teriak sana sini pun ttp x der org yg keluar!

apa punya hotel ah!!

husband aku nak anta brg untuk sedara dia.
bila dtg tgk org ramai kat lua. rupanya berkunci!!

apalagi..husband aku pun jerit ah kat belakang panggil sesapa yg ada dlm hotel tuh buka pintu.

nasib baik ada seorang nenek keluar tolong bukakan.

kalau lah terjadi apa2 kat nenek tuh ker kan susah. dekat kaunter dah lah x der org.

huh!! service cap ayam tol lah!!

terima kasih nenek.
en.mystery dan beberapa org customer sedang berang menunggu.

Thursday, July 28, 2011

Batik & Primavera!

tambah lagi koleksi primavera aku.kekkkeke...
aku ni pantang nampk kasut baru.
kali nih design wages pulak.
penat turun naik opis pakai heel.

sungguh comfortable!

Wednesday, July 27, 2011

Wordless wednesday : Handmade

headband for my little angle.

Tuesday, July 26, 2011

Nipple confusion - part 3

mood : agak stress ttg kejadia yg tidak diingini.

semalam ( isnin, Julai 25, 2011) aku amik cuti untuk bersama dgn anak aku dengan perangai baru..haaaiss...sara..sara...

pelbagai usaha aku buat tapi x jalan gak. diantaranya aku letak madu, kurma dan benda-benda manis untuk dijadikan umpan. ternyata sara sgt pandai membezakan getah dan sebaliknya!!.
habis madu dihisapnya kemudian dia berpaling kepala ke arah lain..eeewwaaaahhhhh~~..

aku hampir give up ok!...

sebelum anak korang jd mcm anak aku nih korang kena lah atasinya dgn tenang ya!

aku terus bawa sara keluar jalan-jalan untuk ceriakan balik mood aku yg dah tertonggeng nih kan.
belikan baju raya sara yg ntah kali keberapa..asalkan keluar jer beli..beli..dan beli... (sila jgn ikut perangai aku yg agak gile shoping baju si kenit)

tetiba sara menjerit!! lepas tuh nangis...
haus lah tuh.. terus aku menyusukan die..ohh ya! my first public feed yesterday and i was my own ok!! hhahhha...gile gayatkan..
lama jugaklah naik lengguh pinggang aku nih.
mungkin haus kot yer ah 1 jam x minum.. ;))

TAPIIIII bukan bermakna sara dah boleh terima direct dgn aku.....



aku menggunakan NUK nipple shield.!! nih aku beli masa memula dulu. aku dah try kat rumah so far sara x berpaling pulak kan..yg lecehnya setiap kali nak menyusukan die aku kena lah tepekk kan kat mrs.N tuh...

NUK Silicone Nipple Shield



selesaii dah kes sara x nak df dgn aku... aku pasrah dan redha lah...alaahhaii anak.

skg nih aku cuma focuskan kuantiti dan kualiti susu ajaib aku.

urrghhhh sukekannnn~... muke kekenyangan!

Saturday, July 23, 2011

Nipple confusion - part 2

kalau dulu kes sara tak nak hisap punting getah (teat)!!
sekarang sebaliknya ok (nipple)!!

sara dah x nak direct feeding dgn aku lagi. dah 5 hari ok! perasaan sedih dtg bila sara menolak breast aku.

lepas waktu keje aku akan terus amik sara. dan aku akan direct feeding dulu sebelum bergerak pulang. tiba2 sara menolak dan mengamuk. aku pelik lah kenapa mcm nih selalu ok jer.
ok tak per aku ignore kan jer perubahan pada sara tuh.
kemudian terus balik rumah.

sekali lagi aku cuba untuk DF lagi..tp hasilnya sama. sara menolak dan mengamuk. kali nih mmg kaw-kaw sara mengamuk.
pujuk berkali2 pun still mengamuk dan menangis.
hakikatnya masa tuh sara mmg sgt lapa. aku terus panaskan susu 3 oz.
aku sumbat jer botol sara terus senyap dan mengelupur minum..!.. selesai 3oz sara sedut.

bila dah 2,3 kali mcm nih baru aku perasan yg sara mcm dah tak berkenan dgn breast aku!

tiba2 sentap kejap aku tgk perubahan sara mcm nih.

ok..skg aku stress!! nanti sambung ah lagi eh..



Wednesday, July 20, 2011

Wordless wednesday : Old Skool!!

kat opis korang ado??...rare!!

Tuesday, July 19, 2011

Pap Smear

semua ibu-ibu dah buat pap smear??
yg mana baru lepas bersalin tuh jgn lupa ya pergi buat..
tak kira lah bersalin secara Cesarean atau normal.


jika rasa pap smear penting klik sini.

aku?? baru minggu nih nak g buat.sebab dah kena brain wash dgn pegawai2 aku.
aku sgt penakut dgn HOSPITAL dan sewaktu dengan nya..

jgn takut ini untuk kebaikan bersama. ;)

Monday, July 18, 2011

Manual pump vs. Electric pump??

aku menggunakan avent(manual) dan spectra 3(electric).

kat sini aku nak bgtau aku lebih selesa atau rasa berpuas hati menggunakan manual pump.
sebab apa aku kata manual pump bagus??

** sekali pump boleh dapat 8oz.
** Mrs.N aku pun tak melecet/luka.
** mudah untuk dibawa kemana-mana.

dan kenapa aku kata spectra 3 / electric tak bagus..

** sekali pump dapat 5oz sahaja!
** Mrs.N MELECET dan LUKA!
** susah aku nak bawa kemana2.
** ada menggeluarkan bunyi walaupun tak kuat.
** kuasa pengepaman tidak begitu kuat.

aku cadangkan pump yg terbaik adalah :-
** manual -Avent Isis
** electric - Ameda

sumber en.google
sumber en.google

tak tau lah korang mcm mana kan.. ;)
klu nak share drop ur comment ok.

Thursday, July 14, 2011

The Simple-est Contest Ever!! THE BALD BABY CONTEST.


THE BALD BABY CONTEST

6 JUL - 6 AUG 2011

Objektif: Bagi menghargai bayi-bayi botak atau kurang rambut sedunia oleh Amir.


1) Post satu gambar anak / anak buah / anak kawan anda semasa 'botak'/selepas cukur rambut/atau memang takde rambut macam Amir DAN letak caption yang menarik / funny / attractive tidak lebih dari 10 perkataan. The simpler the better. State nama baby juga as identification.

2) Tinggalkan comment di entry ini (The Simple-est Contest Ever!! THE BALD BABY CONTEST) as a record of your paticipant.

GAMBA NIH LAH..

** walaupun nipis dan tipis sara tetap nak posing depan camera!**

Nur Sarah Amani bt Suhaiman

Syarat:
1) Gambar yang dipertandingkan haruslah gambar baby (0-12 months). Tidak Mengapa kalau bukan gambar current, gambar masa baby pun boleh :)
2) Satu penyertaan sahaja bagi setiap peserta.
3) Tarikh tutup : 6 AUG 2011 sebelum 4.00PM
4) The best picture and caption will be chosen as the Winner! Only ONE winner.
5) Keputusan Amir (pengadil) adalah muktamad tau.

Hadiah:

mudahkan...
ha dr duduk2 tuh jom lah join skali.
nih terjebak sebab nengok si cuna nih rajin lak.

Jadual buka puasa Negeri Melaka 2011

Jadual berbuka puasa Negeri Melaka 2011.


Untuk Jadual Lengkap Seluruh Malaysia sila klik : Jadual Buka Puasa 2011


Renovation - Part 5 * Family Space*

ok.n3 basi lagi..

ini keadaan selepas renovate dulu...gamba yg letes x amik lagi.sebab banyak sgt dah berubah lagi..haaisss...


skg dah ada top nanti update lain n3.kat sini dah bertuka jadi modern style.

ala kontemporari

ini pun dah berubah lagi..

ruang makan anak beranak

hijau mendamaikan ;)



notakukukaki :- otak blurr skg nih sebab opis aku bukak lagu old skool!!!!!!......antara nya lagu cincin belah rotan.....aaalllhhaaaaiiiiii.........

Tuesday, July 12, 2011

cara pengiraan pembayaran fidyah

tadi aku baca n3 Ladynoe untuk ganti fidyah.
bila aku baca aku rasa jahil yg amat sgt sebab kenapa lah aku sebelum nih sgt-sgt PEMALAS nak ganti puasa kan.

ok mari buat kira-kira. Tahun yang tidak di ganti puasa.

** 2010 = 20 hari

cara pengiraan :-

contoh: Tahun Tak ganti puasa 2010 = 20 hari

cara kira: (tahun ini) 2011 - 2010 = 1 tahun

maka: 1 tahun x 20 hari (puasa tinggal) x RM1.8 (harga fidyah semasa)

JUMLAH FIDYAH YANG HARUS DIBAYAR = RM 36.00 (gandakan sekiranya TIDAK digantikan pd tahun yang sama..ini kategori IBU YANG MENGANDUNG / IBU YANG MENYUSUKAN.)

itu baru tahun 2010..tahun-tahun yang lain berapa pulak kan.....???..

Kalau tahun 2009 pun tak ganti, maka ulang formula yang sama, kemudian jumlah kan bayaran bagi kedua-dua tahun tersebut.

klik sini untuk keterangan lanjut. / sebarang pertanyaan boleh call ditalian 1300885757

4 bulan Nur Sarah Amani

11.7.2011 - sara 4 bulan.

Perkembangan sara 3 bulan.

** dah pandai kenal org. selain mama, MIL, FIL, atuk & nenek kalau pegang kompem melalak.
** pantang memegang harta kompem masuk mulut.
** mengolekan badan sesuka hati mana nak landing.
** menjerit. ketawa dgn kuat klu di agah. merajukkk.
** angkat kaki.
** suke angkat punggung.
** dll.

suke bergamba nih

tido sesuka hati

angkat kaki sambil ketap bibir

huuaarrgghh...

(check out sara at 1 month2 months3 months)

Monday, July 11, 2011

GA My Little Secret - Fisher Price.

buat pertama kalinya sy menyertai GA nih setelah kena TAG dgn pn.cuna..tq cuna..hambooii...cepat jer link eh..

** Ditaja oleh sepenuhnya Fisher Price.
** Syarat-syarat peryertaan :-

1. Jangan ketinggalan membaca entry dari blog ini terutamanya di bawah label GA - Fisher Price. Anda tidak diwajibkan untuk follow blog ini, tetapi dinasihatkan berbuat demikian ;

2. Anda dipohon untuk tag sekurang-kurangnya 3 orang kawan-kawan anda untuk menyertai blog ini; dan

3. Sila link penyertaan anda dengan gambar contest ini : dan

4. Entry berikut, adalah berkaitan dengan GA Fisher Price:

Fisher Price - Newborn to Toddler Rocker ;
Fisher Price - The Go Baby Go - Stride to Ride Lion ; dan
Fisher Price - Healthy Care Booster Seat.


5. Soalan dan hadiah GA akan dimaklumkan dalam satu entry khas.

6. Sila komen diruangan ini dan nama anda akan disenaraikan. Tarikh tutup adalah 1 Ogos 2011 (Isnin) jam 2.00 petang.

elin TAG :
** ANAH

ok selamat berjaya!!

mana mengihang follower aku??!!!!

tau ah follower aku cinonet jer...

dr semalam aku tgk x der pun...

mana ghaibbb nyer nih?? dtg lah balikkkk wahai follower2 aku tuh...

uuuwaaaa.....saper cuulikkk nih......


Singgah blog aku sat , bleh ?

join?? meh klik sini jap..

sambil tuh blh blogwalking kan. petang-petang mcm nih syok klu singah sana sini.

klu sesape singah meh ler follow sekali eh..;p nanti i follow u balik.

sekian terima kasih.

Saturday, July 9, 2011

memalukan si pembangkang kerja di sektor Awam!!

alahaaaiii sungguh memalukan sungguh si pembangkang bekerja di sektor awam.
kenapa memalukan??

1. setiap bulan dapat gaji..hasil setiap bulan kasi makan anak bini dgn duit kerajaan
2. menikmati keistimewaan sebagai kakitangan kerajaan.
- setiap bulan dapat elaun perumahan.
- dapat allowance cola.bergantung dimana anda bekerja.
- ITKA (imbuhan tetap khidmat awam).
- kenaikan gaji setiap tahun
- kemudahan pinjaman kenderaan / komputer
- caruman KWSP / pencen...ha pilih mana 1 nak..
- setiap bulan pergi kursus sana sini ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan.
- nak sambung pelajaran pun diberi peluang...dapat lagi kelebihan dr kerajaan.
- masuk kerja pukul 8 balik pukul 5...x der keje lebih masa seperti sektor swasta.

kalau rasa anti kerajaan sila berundur dr sektor awam..sila beri peluang mahasiswa/siswi yg menganggur kat lua sana ok!
jika anda semua membenci kerajaan lebih baik letak jawatan sahaja. kalau nak berpolitik pun berpada-pada lah. kalau anda perasan anda bagus, kat luar sana lagi bagus dari anda.







notakukukaki :- gaji yang diterima oleh penjawat awam yang tidak menyokong kerajaan yang memerintah itu dikira halal????...



" MELAKA BERSIH BEBAS ASAP ROKOK!! HHEHEHEH.....

7-24 Jul 2011 : Ikea Sale !!

klik sini.

Thursday, July 7, 2011

hujan rahmat...

lagi 20min nak balik nih...hujan pula...
nasib baik lah aku park dekat dgn opis aku..hehehhehh...

semua cikgu-cikgu / pegawai park jauh2 pulak tuh..
korang duk diam2 kat opis ya..

aku lah paling awal manusia berkemas nak balik
hari nih bz yang amat sgt sehinggakan lunch pukul 3ptg ok!!

bersiap sedia nak pulang!! owhh sara tunggu mama yer...

depan-depan pintu aku park.
lebatnya.
jum balikk!!

jom!! join PA & MA!!

bagi ibu/mommy/mama/umi/ dsb...
marilah join peraduan nih.

;)
klik sini untuk lebih lanjut.

Wednesday, July 6, 2011

Monday, July 4, 2011

isnin dtg lagi!!!!

kenapa cepat sangat isnin kembaliiii????

boleh tak saya nak sabtu dan ahad waktunya paaaannnnjjjaaaannnggggg sikit????

saya nak pelokkkk ketat2 dgn sara..

saya nak main2 dgn sara..

saya nak guling2 dgn sara..

saya nak buat sara gelakk..

saya nak mandikan sara..

saya nak tidokan sara..

saya nak bawa sara jalan2..

semualah asal kan kerana sara..mama sanggup buat!!

mama sayang sara.
mama sayang sara
mama sayang sara
mama sayang sara.
**x cukup rasanya 2 hari cuti.

Saturday, July 2, 2011

blogwalking & nuffnang

inilah masa yang paling sesuai untuk aku blogwalking & klik nuffnang korang.
sebab....

* sara dah tido.. dah mandi + perut dah kenyang
* rumah dah siap kemas2, bangun seawal pukul 4 td (bangun sahur untuk ganti puasa hari yg ke 6)
* dah masak untuk nenek yg stay dekat rumah kiteorg untuk beberapa hari.
* dah gosok baju keje untuk minggu depan.
* dah lipat baju.
* dah basuh baju.

ehh sume dah lah..sekarang nih duduk dalam bilik diam2 sambil terjah dang tinggalkan jejak..

klu aku rajin aku update link2 yg aku terjah eh...
supaya korang blh tambah lagi kenalan yer.

*tak janji aku cuba klu senang yer.;p**

Friday, July 1, 2011

1**.release tension !! - Happy Friday!!



sekarang dengan Herbalife!

tea mix + F1 + F3 (f3 ada kat opis)

sekarang nih aku amik herbalife klu untuk diet/mengembalikan bentuk badan yang asal/mengurangkan berat badan selepas bersalin.


Formula 1

Fungsinya :

*Nutrisi seharian yang seimbang
*Memberi rasa kenyang dan tenaga
*90-250 kalori setiap hidangan
*Mengandungi semua 55 vitamin dan mineral dan acid amino
*Kaya dengan fiber (serabut)

Formula 3

Fungsinya :

*Mengandungi 5gram protein dalam setiap satu sudu
*Mengelak rasa lapar
*Mengandungi sistina, metionina untuk menguatkan otot
*Menambah tahap metabolisma
*Mengurangkan berat badan lebih cepat

Tea-Mix

Fungsinya :

*Menambahkan tahap metabolisma untuk pembakaran kalori dan lemak lebih cepat
*Menambahkan tenaga
*Mengurangkan selera makan
*Antioksida yang amat berkesan
*Detoxsifikasi secara semula jadi

notakukukaki : sesuai bagi golongan ibu-ibu yang fully breastfed..