Pages

Friday, March 9, 2012

Resepi : Red Velvet Cake

hi, salam jumaat semuanya.

Hari nih dekat ofis korang tazkirah tentang apa? dekat jabatan aku buat tentang..


ok bila dah baca..meh aku nak jamu mata korang pulak..tp bukan tekak. ;p
malam tadi ntah kenapa aku rajin sgt buat kek baldu merah nih

percubaan pertama.. aku buat kecikkk jer.

Slice yang pertama haruslah untuk aku..  nak rasa sedap ker tak..tp ternyata mmg sedap!
nanti blh buat untuk amani kan :)
Kek ni moist tau...bila potong tuh syookkk!

Resepi asal dari : dhieranottie
Bahan A: kek
2 1/2 cawan tepung kek
1 sudu kecil serbuk penaik
2 sudu besar serbuk koko (van houten)
2 oz pewarna *kalau tak tahu oz, agak-agak saja.
1/2 cawan butter
1 1/2 cup gula
2 biji telur (suhu bilik)
2 sudu kecil esen vanila
1 cup buttermilk (suhu bilik) *boleh juga buat sendiri. kalau nak, emel saya atau tinggalkan emel kamu di ruangan komen.
1 sudu kecil cuka putih
1 sudu kecil sodium bikarbonat/ baking soda


Bahan B: Cream cheese frosting
2 buku cream cheese (dilembutkan)
1/2 cawan butter (dilembutkan)
2 sudu kecil esen vanila
2 cawan gula icing (diayak) *kalau tak suka manis boleh kurangkan, saya mesti kurangkan


Cara buat kek
1. Sapukan butter pada 2 loyang bulat atau 3 loyang bulat yang sama saiz
2. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius
3. Ayak tepung kek + serbuk penaik.
4. Dalam satu bekas kecil, gaulkan serbuk koko dengan pewarna merah sehingga pes tidak berketul.
5. Dalam satu bekas besar, pukul butter + gula sehingga kembang. 
6. Masukan telur satu persatu dalam bekas besar.
7. Masukan esen vanila + pes koko merah dan gaul dalam bekas besar.
8. Perlahankan mixer. Masukan 1/3 daripada tepung dan pukul rata. 
9. Kemudian masukan 1/2 daripada buttermilk dan pukul rata.
10. Ulang langkah 8 dan 9.
11. Campurkan cuka + baking soda dalam bekas kecil. Nanti akan berbuih.
12. Cepat-cepat campurkan dalam adunan kek dan gaul kemudian masukan dalam loyang dan bakar.
13. Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 25-30 minit.


* Kek ini moist, jadi kena cek awal. Bila cucuk dengan lidi dah bersih, keluarkan dari oven.
* Sejukkan kek selama 10 minit sebelum keluarkan dari loyang.
* Pastikan kek sudah betul-betul sejuk baru letak frosting


Cara buat cream cheese frosting
1. Pukul butter + cream cheese sampai halus
2. Perlahankan mixer dan tambah gula icing + esen vanila


Untuk letak frosting
1. Terbalikan kek pertama supaya bahagian kek yang rata di atas.
2. Sapu frosting di bahagian rata kek. *Lagi tebal lagi sedap
3. Letak kek yang kedua ata kek tadi. Bahagian rata menghadap bawah.
4. Sapu frosting di seluruh kek.



8 comments:

  1. walah...look tasty..cemburunya sayeeee

    ReplyDelete
  2. sedapnye kek red velvet..next week nk balik kg nak wat:)

    ReplyDelete
  3. nampak sedap. mmg suke sgt kek RV =)

    ReplyDelete
  4. alooooo....nmpak sedap sgt tgk pepagi nih....klau la leh cubit skit kt sni..hehehhe :))

    ReplyDelete
  5. haritu teringin gak nk wat red velvet cake.sbb x penah mkn.huhu.thanks for the recipe!

    ReplyDelete
  6. hr tu kite buat pun cm ala2 ni gak,
    kaler bright red xsilap,
    tp byk guna pewarna STAR brand tu la :)

    ReplyDelete