Pages

Friday, August 3, 2012

Resepi Cheese Cake (Lemon)


bergigi kek aku potong...sebab tak tahan sgt nak mkn..



Bahan-bahan ( 1 kg++ )


Base

  • Biskut tiger coklat / digestive (packet kecil, dihancurkan)
  • 80 gm mentega (dicairkan)
Adunan kek
  • 500 gm cream cheese
  • 1 cawan gula icing (lebihkan sikit kalau suka manis)
  • 2 biji telur + 1 kuning telur
  • Parutan lemon dari 1 biji lemon
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 1/3 cawan fresh cream / susu pekat manis




Cara-cara



  • Campurkan bahan base, tekap dalam springfoam pan. Balut bahagian luar pan dengan aluminium foil dan simpan dalam peti ais untuk mengeraskan base
  • Pukul cream cheese dengan gula icing sampai tidak berketul ( pastikan cheese berada dalam suhu bilik)
  • Masukkan telur satu persatu
  • Masukkan parutan lemon dan jus lemon
  • Masukkan fresh cream , pukul dengan kelajuan maksima supaya cream kembang (pada masa ini adunan sepatutnya tidak berketul)
  • Masukkan adunan kek ke atas base tadi, dan bakar pada suhu 170 degree celcius selama 1 jam ( masukkan loyang dalam loyang yg lbh besar yg berisi air panas , steam bath method .Pastikan oven telah dipanaskan terlebih dahulu)
  • Bila kek sudah masak, sejukkan sebelum dihias menigkut citarasa anda. Selamat mencuba!

11 comments:

  1. wah..nampak begitu enak sekali :)

    ReplyDelete
  2. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete
  3. cam senang je...nnti nak try la...tq syer resepi..:)

    ReplyDelete
  4. wahhh bestnya nak try lah hujung minggu ni

    ReplyDelete
  5. Elin..parutan lemon tu kulit dia atau isi dia

    ReplyDelete
  6. sedapnya.. saya suka betul kalau cheese2 ni. tapi buatnya malas. hehe

    ReplyDelete
  7. Sedap dah nampak mudah, tapi malas nak buat. ;p

    ReplyDelete
  8. chopp,fresh cream ke fresh milk eh?*sorry,ingat nak try wat nanti tp tgh2 copy recipe tetibe konpius. :P

    ReplyDelete
  9. Farhana,

    perahan lemon....nak tambah parutan lemon pun ok..lagi sedap..masam2 mcm tuh. :)

    ReplyDelete
  10. Anonymous,

    elin guna full cream....kalau nak guna fresh cream/whipping cream pun ok...selalu org guna freah cream lah.

    ReplyDelete