Pages

Wednesday, April 20, 2011

makanan berpantang selepas bersalin

ok ini menu aku sepanjang tempoh 44 hari.
nasi putih, sup sayur, ikan goreng halia, sup ikan halia, halia goreng dan air suam.
haaa adap lah setiap menu tuh..rasa tuh lah paling sedap.

makanan sampingan pulak aku mkn jamu nona roguy, madu + air herba, air kunyit (mengecutkan rahim), gamat asli (sembuh luka dalam yg kena operate) buah2an, air suam, milo, dan horlick.

bayangkan pantang nih sungguh menyeksakan..tp berbaloi2 jugak lah kan..;p

inilah air kunyit dgn pelbagai ramuan, tujuannya untuk mengecutkan rahim.. aku minum selepas seminggu selepas bersalin secara pembedahan. sebb aku takut baby sarah kena kuning...
hari ker 22, darah nifas aku telah kering..mana tidaknya setiap hari kena minum selepas mkn. rasa air nih jgn cakap lah.....aku minum sampai kena tutup hidung ah....uuuuiiii aaaaaaiiii...

ok nanti sambung lagi........


5 comments:

  1. Air kunyit tu ambil kat mana Elin?

    ReplyDelete
  2. @♥ dak pink
    nih mak cik urut yg buatkan...
    mmg dia sediakan kalau berurut dgn die..

    ReplyDelete
  3. Elin,mcm mane nak kempiskan perut?sy pun operate tp tang perut nih adehhhhhhh hazab btl

    ReplyDelete
  4. kena tungku jgk dik...kak bersalin operate pun bertungku.pastu sapu kapur+limau nipis d perut.pakai bengkung.dlm 2 minggu da nmpk hasilnya.cubalah...

    ReplyDelete