bergigi kek aku potong...sebab tak tahan sgt nak mkn.. |
Bahan-bahan ( 1 kg++ )
Base
- Biskut tiger coklat / digestive (packet kecil, dihancurkan)
- 80 gm mentega (dicairkan)
- 500 gm cream cheese
- 1 cawan gula icing (lebihkan sikit kalau suka manis)
- 2 biji telur + 1 kuning telur
- Parutan lemon dari 1 biji lemon
- 2 sudu besar jus lemon
- 1/3 cawan fresh cream / susu pekat manis
Cara-cara
- Campurkan bahan base, tekap dalam springfoam pan. Balut bahagian luar pan dengan aluminium foil dan simpan dalam peti ais untuk mengeraskan base
- Pukul cream cheese dengan gula icing sampai tidak berketul ( pastikan cheese berada dalam suhu bilik)
- Masukkan telur satu persatu
- Masukkan parutan lemon dan jus lemon
- Masukkan fresh cream , pukul dengan kelajuan maksima supaya cream kembang (pada masa ini adunan sepatutnya tidak berketul)
- Masukkan adunan kek ke atas base tadi, dan bakar pada suhu 170 degree celcius selama 1 jam ( masukkan loyang dalam loyang yg lbh besar yg berisi air panas , steam bath method .Pastikan oven telah dipanaskan terlebih dahulu)
- Bila kek sudah masak, sejukkan sebelum dihias menigkut citarasa anda. Selamat mencuba!
nanti dni nak cuba buat :)
ReplyDeletewah..nampak begitu enak sekali :)
ReplyDeleteNice blog :)
ReplyDeletesalam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...
cam senang je...nnti nak try la...tq syer resepi..:)
ReplyDeletewahhh bestnya nak try lah hujung minggu ni
ReplyDeleteElin..parutan lemon tu kulit dia atau isi dia
ReplyDeletesedapnya.. saya suka betul kalau cheese2 ni. tapi buatnya malas. hehe
ReplyDeleteSedap dah nampak mudah, tapi malas nak buat. ;p
ReplyDeletechopp,fresh cream ke fresh milk eh?*sorry,ingat nak try wat nanti tp tgh2 copy recipe tetibe konpius. :P
ReplyDeleteFarhana,
ReplyDeleteperahan lemon....nak tambah parutan lemon pun ok..lagi sedap..masam2 mcm tuh. :)
Anonymous,
ReplyDeleteelin guna full cream....kalau nak guna fresh cream/whipping cream pun ok...selalu org guna freah cream lah.