Pages

Monday, June 27, 2011

Renovation - Part 3 .Dapur!

Ruangan dapur kami.
kat sini banyak benda apa yg di plan kan x jadi. yang nih aku paling angin masa tuh.
lain kali klu ada sesape nak pasang cabinet nih x payah lah upah MELAYU ok...aku bukan nak kondemkan melayu tp keje mcm taik kucing.nak untung jer.
cakap kelentang kelentung mcm tin kosong tp kaje mcm hampeh!!

mungkin aku x bernasib baik upah manusia nih.niat nak tolong melayu meniaga...
alaaahaaaiii nasipp...


menuju kedapurku~ cewaaahh!! kosong lagi..
aku pilih bentuk dapur L..sebab mudah untuk bergerak sana sini.lgpun ruang kecik mmg sesuaii.

sepatutnya kaler merahhh!!!! tp MELAYU punya keje mmg aku x berkenan!!
ada bg alasan merah x der stock..dah pasang baru bgtau..mmg aku rasa nak PIJAk jer..


hmmm..sepatutnya kaler merah!! bukan cekelet...

** nak merah jugak!! (ada rzki tambah rumah aku nak kaler merah!!)


ukur mengukur mmg laki aku teror!


en.mystery tambah plug point.

bagi sesiapa yang nak renovate rumah terutama dapur yang kecik mcm aku nih aku nak bg tip agar kelihatan comel atau pun cantik.

1. rancang dapur semaksima yg boleh.sebab ruang tamu atau ruang makan akan kelihatan terus.
(tetamu klu dtg rumah mkn dia boleh tinjau lah dapur korang dr meja mkn)

2. pilih warna-warna yang cerah (dinding/cabinet) supaya kelihatan lapang seperti merah..kuning..oren..klu korang beranilahkan... ;) atau pun warna-warna lembuttt...

3. rancang peralatan dapur yg sesuai. jgn lah bila ruang dah kecik korang beli peti ais besar gedabak..

4. pilih bentuk dan design yang sesuai..banyakan search design2 yg bersesuaian ok.

5. seramik!! ha nih penting...pilih yang bersesuaian dgn tema dan colour korang..(lihat gamba bertanda **) jgn cabinet warna cekelet korang pi tampal warna jingga lak.x sesuaii ok.

6. tambah cermin jika bersesuaian dgn keadaan dapur anda..ini akan membantu menghasilkan cahaya dan kelihatan terang.

7. pastikan ruang udara, air, elektrik dimana harus ditempatkan..sebab jika ingin memasang exhaust fan untuk membuang asap keluar dapur.

8. guna bekas simpanan rempah ratus yg bersesuaian agar kelihatan rapi..jgn pakai belasah jer..dapur dah cantik-cantik tp bekas-bekas tuh semua bersepah.


ok lah itu lah tip yg aku blh share berdasarkan pengalaman.
nanti sambung part 4 yer..

daaadaa..~~


10 comments:

  1. deal dgn cina lagi better kan...klu dgn melayu dah la buat keja lmbt....

    ReplyDelete
  2. aik,,, customer mintak kabinet merah die bagi kabinet coklat ek... tapi stylo gak ape warna tu :)... nampak klasik :)

    ReplyDelete
  3. wah dapur die.. xsabar nk tgk sepenuh nya siap nnt :) hehehe

    ReplyDelete
  4. @safiyyah osman
    mmg betul pun....tau kaut keuntungan jer..lepas tuh blagak jer lebih..

    ReplyDelete
  5. @rizaros hihihiih x lah sebesar mana pun.. ;)

    ReplyDelete
  6. hahaha..like ur statment "tetamu bole tinjau dapor kita dr meja makan jer"
    woww cantek lah rumah awk...mmg teruja kalo ada rumahkan..xpe lah warna cokelat camtu kira ok aper..bonus utk awk sbb sang suami terer wiring.dah save cost kan ;)

    ReplyDelete
  7. @BitsBest tuh lah mmg kat situ dah save sgt sebenarnya. x per nnti awk buat lagi best dan cantik2 tau.

    ReplyDelete
  8. cantik Elin..tp pintu kabinet bwh tue mmg light ker? rs mcm x sesuai sket kan..just pendapat k..:)

    tu ar kan..kalau kasi Melayu buat mmg camtu kan..kita nk tolong Melayu tp lain yg jdnya...tht why me amik kontraktor Cina..mahal x per jnji puas hati..huhu

    ReplyDelete
  9. @Gieyana
    terpaksa letak kaler cream...sebb lantai keler gelap...dah ler dapur kite tuh comel..jd nak nampak bawh tuh luas tuh letak kaler putih..tuh g nak buat ats kaler merah...lastly x jd!...tekanan lah masa tuh.

    x per pendapat awk tuh mmg bagus..cume x sesuai dgn dapur sy
    ;(

    ReplyDelete